Poslední březnový týden patřil na naší škole cukrařině. Po delší době jsme opět zrealizovali cukrářský kurz a následně i kurz Pralinek. O oba kurzy byl mezi žáky velký zájem.
Kurzy vedla p. Pavlína Berzsiová, členka asociace kuchařů a cukrářů, která se této problematice věnuje již několik let a patří mezi vyhlášené odborníky.
Náplní třídenního cukrářského kurzu byla:
- výroba minidezertů, zákusků a slavnostních dortů podle nové cukrářské terminologie
- ukázka profesionálních pomůcek na zhotovení a zdobení cukrářských výrobků
- výroba odlehčených náplní a jejich využití
- zásady aranžování, kulinářské doplňky
Na závěr absolventi kurzu připravili malý raut, kde vystavili své cukrářské výrobky a slavnostní dorty, které během tří dnů dokázali vyrobit.
Nechyběla ani soutěž o nejhezčí dort a slavnostní předání certifikátů. Vítězkou soutěže se stala žákyně 2. ročníku Alice Kotková se svým brusinkovým dortem.
Z kurzu si každý účastník odnesl domů krabici zákusků a minidezertů a slavnostní dort, který si sám vyrobil.
Jednodenní kurz Pralinek pod vedením opět p. Berzsiové se konal hned následující den. Náplní kurzu byla výroba pralinek nejen čokoládových, lanýžových, ale i marcipánových. Pralinky se připravovaly různých tvarů, příchutí a technik zdobení. Výroba pralinek vyžaduje preciznost, kreativnost a především trpělivost.
Každý účastník kurzu si odnesl nejen získané vědomosti a dovednosti, ale také na ochutnání krabičku plnou pralinek.
Během absolvování kurzu žáci nasbírali mnoho cenných rad a odborných zkušeností, které mohou dále využít v osobním, ale převážně v profesním životě.
Za úspěšný průběh obou kurzů patří dík výborné lektorce, rodičům žáků za finanční podporu, a v neposlední řadě žákům, za jejich kladný přístup.
Mgr. Jaroslava Přikrylová