Tento tříletý učební obor tě zasvětí do tajemství kuchyně, naučíš se připravovat různé kulinářské speciality. Jak správně založit slavnostní tabule tě naučíme v předmětu stolničení.

Během studia si budeš moci rozšířit svoje dovednosti během mnoha kurzů, jako např. barmanský, carving, kurz studené kuchyně a mnohé jiné.

Kuchař - číšník

Charakteristika oboru

Gastronomie momentálně zažívá velký boom a práce kuchaře/kuchařky nebo obsluhy (číšníka/servírky) už není opomíjena jako kdysi. Často se totiž říkávalo: "Nevíš - jdi na kuchaře, anebo nejde ti učení, běž na kuchaře." Technologie přípravy pokrmů (neboli vaření) se ruku v ruce se servisem neustále vyvíjí. Nejen v restauracích, ale dnes i v moderních bistrech, kavárnách a jiných střediscích stravování zaměstnavatelé konečně hledají kvalifikovaný personál, který také dokáží dobře finančně ohodnotit. "Tak proč se nevyučit?"

Uplatnění

Kromě umění připravit pokrmy získáš všeobecný přehled v celé oblasti společenského stravování a seznámíš se se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru. V každém případě se díky absolvování tohoto oboru staneš vyhledávaným pracovníkem a nebudeš se muset bát o svoji budoucnost. Lidé totiž budou stále jíst a pít.

Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving).

Profil oboru

Kód a název oboru: 65-51-H/01 Kuchař - číšník
Délka a forma studia: 3 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s výučním listem
Počet přijímaných uchazečů: 20
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, úspěšné splnění přijímacích kritérií, lékařské potvrzení o způsobilosti pro daný obor

Garant oboru

Učební plán - platný Školní vzdělávací program od 1. 9. 2022

Povinné vyučovací předmětyZkratkaMinimální počet vyučovacích hodin za studium
TýdenníCelkový počet
I.II.III.
Český jazyk a literaturaČJ2215
Anglický jazykAJ2226
Německý jazyk/Ruský jazykNJ/RJ2114
Občanská naukaON1113
FyzikaF1001
ChemieCH0101
Biologie a ekologieBIE1001
MatematikaM11,51,54
Tělesná výchovaTV1113
Informační a komunikační technologieIKT1113
EkonomikaE1113
Potraviny a výživaPOT1124
Technologie a příprava pokrmůTEP1225
Komunikace ve službáchKS0011
StolničeníSTO1225
Teoretické vyučování 1616,516,549
Odborný výcvikOV15151747
Počet hodin celkem 31323496

Související články

Adventní exkurze do Grazu

Stalo se již tradicí, že naši studenti v období adventu vyrážejí na exkurze do evropských měst, aby poznali jejich historii, kulturu a jedinečnou vánoční atmosféru. Letos jsme se...
Celá aktualita

Exkurze do severní Itálie

Benátky – Lago di Garda – San Marino – Verona Jako každý školní rok, tak i letos, vyrazili studenti naší školy na odbornou exkurzi – tentokrát opět do Itálie. Po celodenním...
Celá aktualita

7. DÝŇOVÁNÍ na Šmelcovně

5. října 2024 prezentovali žáci naší školy obory Hotelnictví (Hotelnictví a turismus) a Kuchař-číšník. V rámci 7. ročníku akce „DÝŇOVÁNÍ s ochutnávkou dýňových pokrmů“, která...
Celá aktualita

Jarní exkurze do Vídně

V pátek 19.4.2024 se uskutečnila poznávací exkurze do hlavního města Rakouska-Vídně. Zúčastnili se jí žáci střední školy různých oborů a zaměření. I přes nepřízeň počasí se exkurze...
Celá aktualita

Beseda Úřad práce Blansko

Dne 18. 4. navštívily naši školu dvě zaměstnankyně Úřadu práce Blansko. Žákům KZ1 a KZ3 a studentům 3. ročníku VOŠ připravily prezentaci a následnou besedu o fungování úřadu práce...
Celá aktualita

Mezioborový projekt „VEJCE“

Předvelikonoční týden na střední škole byl ve znamení mezioborového projektu „ VEJCE“. Do tohoto projektu se zapojili žáci oboru Veterinární prevence, Hotelnictví a turismus...
Celá aktualita

Spolupracujeme