Tento tříletý učební obor tě zasvětí do tajemství kuchyně, naučíš se připravovat různé kulinářské speciality. Jak správně založit slavnostní tabule tě naučíme v předmětu stolničení.

Během studia si budeš moci rozšířit svoje dovednosti během mnoha kurzů, jako např. barmanský, carving, kurz studené kuchyně a mnohé jiné.

Kuchař - číšník

Charakteristika oboru

Gastronomie momentálně zažívá velký boom a práce kuchaře/kuchařky nebo obsluhy (číšníka/servírky) už není opomíjena jako kdysi. Často se totiž říkávalo: "Nevíš - jdi na kuchaře, anebo nejde ti učení, běž na kuchaře." Technologie přípravy pokrmů (neboli vaření) se ruku v ruce se servisem neustále vyvíjí. Nejen v restauracích, ale dnes i v moderních bistrech, kavárnách a jiných střediscích stravování zaměstnavatelé konečně hledají kvalifikovaný personál, který také dokáží dobře finančně ohodnotit. "Tak proč se nevyučit?"

Uplatnění

Kromě umění připravit pokrmy získáš všeobecný přehled v celé oblasti společenského stravování a seznámíš se se základními předpoklady pro vykonávání obchodně podnikatelských aktivit v oboru. V každém případě se díky absolvování tohoto oboru staneš vyhledávaným pracovníkem a nebudeš se muset bát o svoji budoucnost. Lidé totiž budou stále jíst a pít.

Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving).

Profil oboru

Kód a název oboru: 65-51-H/01 Kuchař - číšník
Délka a forma studia: 3 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s výučním listem
Počet přijímaných uchazečů: 20
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, úspěšné splnění přijímacích kritérií, lékařské potvrzení o způsobilosti pro daný obor

Garant oboru

Učební plán - platný Školní vzdělávací program od 1. 9. 2022

Povinné vyučovací předměty Zkratka Minimální počet vyučovacích hodin za studium
Týdenní Celkový počet
I. II. III.
Český jazyk a literatura ČJ 2 2 1 5
Anglický jazyk AJ 2 2 2 6
Německý jazyk/Ruský jazyk NJ/RJ 2 1 1 4
Občanská nauka ON 1 1 1 3
Fyzika F 1 0 0 1
Chemie CH 0 1 0 1
Biologie a ekologie BIE 1 0 0 1
Matematika M 1 1,5 1,5 4
Tělesná výchova TV 1 1 1 3
Informační a komunikační technologie IKT 1 1 1 3
Ekonomika E 1 1 1 3
Potraviny a výživa POT 1 1 2 4
Technologie a příprava pokrmů TEP 1 2 2 5
Komunikace ve službách KS 0 0 1 1
Stolničení STO 1 2 2 5
Teoretické vyučování   16 16,5 16,5 49
Odborný výcvik OV 15 15 17 47
Počet hodin celkem   31 32 34 96

Související články

Adventní Salcburk

Adventní Salcburk Poslední týden před Vánocemi jsme se studenty vyrazili na dvoudenní exkurzi do rakouského Salcburku a okolí. Adventní trhy v Salzburgu jsou považovány za jedny z...
Celá aktualita

Volejbalový přebor

Dne 13.12 2022 se v tělocvičně Gymnázia v Boskovicích konal okresní přebor ve volejbale dívek. Zúčastnily se ho týmy ze Střední školy André Citroëna, Střední pedagogické školy...
Celá aktualita

Adventní Vídeň

Dne 2.12.2022 navštívili studenti naší školy adventní Vídeň. Exkurze se zúčastnilo 90 studentů ze všech obor a naplnili 2 autobusy. Každý autobus měl svoji paní průvodkyni. Z...
Celá aktualita

Barmanský kurz

Ve dnech 22. 11. a 23. 11. 2022 se v naší škole konal barmanský kurz, kterého se zúčastnilo 19 žáků z oboru Kuchař – číšník (9 studentů z KC3 a 10 studentů z KZ2). Žáky přijeli...
Celá aktualita

Kurz BARISTA na naší škole

Po covidové odmlce se na naší škole počátkem listopadu (7. - 8. 11. 2022) opět konal kurz BARISTA, který byl tvořen teoretickou a praktickou částí. V teoretické části se žáci...
Celá aktualita

5. DÝŇOVÁNÍ na Šmelcovně

8. října 2022 prezentovali žáci naší školy obory Hotelnictví (Hotelnictví a turismus) a Kuchař-číšník. Tentokrát připravili studené i teplé pokrmy v rámci 5. ročníku akce „DÝŇOVÁNÍ...
Celá aktualita

SOUTĚŽ RESTAURACÍ O NEJLEPŠÍ HUSU

24. 9. 2022 se v rámci tradičních Husích slavností v Boskovicích konala soutěž o nejlepší husí pečínku. Soutěžní pokrmy servírovali žáci naší školy. Soutěže se zúčastnilo celkem 6...
Celá aktualita

Cukrářský kroužek

Začátkem května se žákyně 1., 2., a 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus zúčastnily odborného kroužku, který byl zaměřený na výrobu dezertů a zákusků. Kroužek je realizován za...
Celá aktualita