Hotelnictví a turismus

Hlavním cílem tohoto atraktivního oboru je připravit žáka na zaměstnání v oblasti služeb souvisejících s cestovním ruchem,
v široké oblasti hotelového průmyslu a gastronomie.

Časté exkurze nejen po České republice, ale také do zahraničí, či návštěva hotelových komplexů jsou pro praktickou přípravu našich žáků samozřejmostí.

Hotelnictví - Hotelnictví a turismus

Charakteristika oboru

Baví tě cestovat? Komunikovat? Poznávat nové kouty světa a ochutnávat? Hotelnictví a turismus je obor pro tebe. Zdokonalíš se v cizích jazycích, poznáš zákulisí hotelů a cestovních kanceláří, objevíš tajemství domácí i světové gastronomie. Naučíš se čarovat v kuchyni. Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving). 

Uplatnění

Po škole můžeš pracovat na recepci, v top managementu hotelu, v cestovní kanceláři jako delegát, v informačních centrech měst a obcí, nebo klidně i jako kuchař nebo číšník v restauracích, barech nebo kavárnách. Můžeš se vydat vlastní cestou jako majitel cestovní kanceláře nebo hotelu. Připravíme tě na studium na vyšší odborné nebo vysoké škole. 

 

Profil oboru

Kód a název oboru: 65-42-M/01 Hotelnictví - Hotelnictví a turismus
Délka a forma studia: 4 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s maturitní zkouškou
Počet přijímaných uchazečů: 30
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, přijímacího řízení a přijímacích kritérií, zdravotní způsobilost doložená lékařským potvrzením

Garant oboru

Ing. Kateřina Jančíková Dankovská

Učební plán

Povinné vyučovací předměty Zkratka Minimální počet vyučovacích hodin za studium
Týdenní Celkový počet
I. II. III. IV.
Český jazyk a literatura ČJ 3 3 3 3 12
Anglický jazyk AJ 3 3 3 3 12
Německý jazyk/Ruský jazyk NJ/RJ 2 2 2 2 8
Konverzace NJ/RJ KNJ/KRJ 1 1 1 1 4
Občanská nauka ON 0 1 1 1 3
Dějepis D 2 2 0 0 4
Fyzika F 1 0 0 0 1
Chemie CH 0 1 0 0 1
Biologie a ekologie BIE 0 0 1 0 1
Nauka o výživě NV 0 0 0 1 1
Matematika M 3 3 3 3 12
Tělesná výchova TV 2 2 2 2 8
Informační a komunikační technologie IKT 2 2 0 0 4
Ekonomika E 0 2 1 1 4
Účetnictví ÚČE 0 0 2 2 4
Management MAN 0 0 0 2 2
Marketing MAR 0 0 1 0 1
Hotelový provoz HP 0 0 2 2 4
Hotelový software HS 0 0 2 0 2
Technika obsluhy a služeb TOS 2 1 1 1 5
Technologie přípravy pokrmů TPP 1 1 1 1 4
Gastronomický seminář GAS 4 4 2 2 12
Nauka o potravinách a nápojích NPN 2 0 0 0 2
Cestovní ruch CR 0 2 2 3 7
Zeměpis Z 2 1 0 1 4
Písemná a elektronická komunikace PELK 2 1 0 0 3
Komunikace se zákazníkem KZ 0 0 1 0 1
Povinně volitelné předměty
Maturitní seminář - cestovní ruch MS - CR 0 0 1 1 2
Maturitní seminář - hotelový provoz MS - HP 0 0 1 1 2
Počet hodin celkem   32 32 32 32 128

Související články

Distanční výuka jinak

Začátkem května, tedy v době virové epidemie, kdy žáci byli již plně pohlceni on-line výukou, jsem vyhlásila praktickou soutěž žáků oboru Hotelnictví a turismus na téma Svátek...
Celá aktualita

Barmanský kurz 2019

Od 18. – 22. listopadu 2019 probíhal na naší škole v Boskovicích týdenní odborný barmanský kurz. Žáci pracovali pod vedením zkušených lektorů ze vzdělávacího střediska NcM v Brně -...
Celá aktualita