Hotelnictví a turismus

Hlavním cílem tohoto atraktivního oboru je připravit žáka na zaměstnání v oblasti služeb souvisejících s cestovním ruchem,
v široké oblasti hotelového průmyslu a gastronomie.

Časté exkurze nejen po České republice, ale také do zahraničí, či návštěva hotelových komplexů jsou pro praktickou přípravu našich žáků samozřejmostí.

Hotelnictví - Hotelnictví a turismus

Charakteristika oboru

Baví tě cestovat? Komunikovat? Poznávat nové kouty světa a ochutnávat? Hotelnictví a turismus je obor pro tebe. Zdokonalíš se v cizích jazycích, poznáš zákulisí hotelů a cestovních kanceláří, objevíš tajemství domácí i světové gastronomie. Naučíš se čarovat v kuchyni. Na naší škole můžeš absolvovat řadu specializovaných odborných kurzů jako je kurz barista, barmanský kurz, sommeliérský kurz nebo kurz vyřezávání ovoce (carving). 

Uplatnění

Po škole můžeš pracovat na recepci, v top managementu hotelu, v cestovní kanceláři jako delegát, v informačních centrech měst a obcí, nebo klidně i jako kuchař nebo číšník v restauracích, barech nebo kavárnách. Můžeš se vydat vlastní cestou jako majitel cestovní kanceláře nebo hotelu. Připravíme tě na studium na vyšší odborné nebo vysoké škole. 

 

Profil oboru

Kód a název oboru: 65-42-M/01 Hotelnictví - Hotelnictví a turismus
Délka a forma studia: 4 roky, denní
Poskytované vzdělání: střední s maturitní zkouškou
Počet přijímaných uchazečů: 30
Vstupní předpoklady: splnění povinné školní docházky, přijímacího řízení a přijímacích kritérií, zdravotní způsobilost doložená lékařským potvrzením

Garant oboru

Ing. Kateřina Jančíková Dankovská

Učební plán

Povinné vyučovací předměty Zkratka Minimální počet vyučovacích hodin za studium
Týdenní Celkový počet
I. II. III. IV.
Český jazyk a literatura ČJ 3 3 3 3 12
Anglický jazyk AJ 3 3 3 3 12
Německý jazyk/Ruský jazyk NJ/RJ 2 2 2 2 8
Konverzace NJ/RJ KNJ/KRJ 1 1 1 1 4
Občanská nauka ON 0 1 1 1 3
Dějepis D 2 2 0 0 4
Fyzika F 1 0 0 0 1
Chemie CH 0 1 0 0 1
Biologie a ekologie BIE 0 0 1 0 1
Nauka o výživě NV 0 0 0 1 1
Matematika M 3 3 3 3 12
Tělesná výchova TV 2 2 2 2 8
Informační a komunikační technologie IKT 2 2 0 0 4
Ekonomika E 0 2 1 1 4
Účetnictví ÚČE 0 0 2 2 4
Management MAN 0 0 0 2 2
Marketing MAR 0 0 1 0 1
Hotelový provoz HP 0 0 2 2 4
Hotelový software HS 0 0 2 0 2
Technika obsluhy a služeb TOS 2 1 1 1 5
Technologie přípravy pokrmů TPP 1 1 1 1 4
Gastronomický seminář GAS 4 4 2 2 12
Nauka o potravinách a nápojích NPN 2 0 0 0 2
Cestovní ruch CR 0 2 2 3 7
Zeměpis Z 2 1 0 1 4
Písemná a elektronická komunikace PELK 2 1 0 0 3
Komunikace se zákazníkem KZ 0 0 1 0 1
Povinně volitelné předměty
Maturitní seminář - cestovní ruch MS - CR 0 0 1 1 2
Maturitní seminář - hotelový provoz MS - HP 0 0 1 1 2
Počet hodin celkem   32 32 32 32 128

Související články

Cukrářský kroužek

Začátkem května se žákyně 1., 2., a 3. ročníku oboru Hotelnictví a turismus zúčastnily odborného kroužku, který byl zaměřený na výrobu dezertů a zákusků. Kroužek je realizován za...
Celá aktualita

Kurz CARVINGU

Dne 28.2.až 1.3. se v naší škole už potřinácté konal kurz dekorativního vyřezávání ovoce a zeleniny neboli CARVINGU pod vedením pana Luďka Procházky z CZECH CARVING STUDIO v...
Celá aktualita

Sommeliérský kurz na naší škole

Ve dnech 14. a 15. 2 2022 se po delší pauze opět konal sommeliérský kurz úrovně KADET pod vedením pana Ing. Babky z hotelové školy v Mariánských Lázních. Za všechny zúčastněné...
Celá aktualita

Lyžařský kurz 2022

V lednu 2022 se žáci druhých a třetích ročníků naší školy v rakouském lyžařském středisku Zettersfeld tradičně zúčastnili lyžařského kurzu. Na kurz jsme odjeli ve středu 12. 1...
Celá aktualita

Distanční výuka jinak

Začátkem května, tedy v době virové epidemie, kdy žáci byli již plně pohlceni on-line výukou, jsem vyhlásila praktickou soutěž žáků oboru Hotelnictví a turismus na téma Svátek...
Celá aktualita