Exkurze do pivovaru v Černé Hoře

Dne 14. ledna 2025 jsme se my, žáci střední školy oboru Hotelnictví a turismus, zúčastnili exkurze do pivovaru v Černé Hoře a do hotelu Sladovna taktéž v Černé Hoře. Tato exkurze byla uspořádána v rámci výuky předmětů hotelový provoz a technologie přípravy pokrmů.

Na začátku nám byla představena historie pivovaru, dozvěděli jsme se, od kdy funguje, kdo ho vlastnil a další zajímavosti. Poté jsme se vydali na prohlídku pivovaru, kde nás provedli postupně varnou, spilkou i zracím sklepem. Dozvěděli jsme se, jak probíhá celý proces výroby piva a jak dlouho trvá. 

Následně jsme viděli, kde se zpracovávají vrácené láhve. Ukázali nám stroj, který láhve čistí od starých etiket, dvakrát je umyje, vyčistí a nalepí novou etiketu. Dozvěděli jsme se, že stroj při plném výkonu zvládne zpracovat až 12 000 láhví za hodinu. Pivovar Černá Hora stáčí do láhví pouze 25 % své produkce, zatímco zbylých 75 % jde do sudů. Na závěr této části exkurze jsme ochutnali bezovou limonádu, nový produkt pivovaru.

Poté jsme se přesunuli na prohlídku hotelu Sladovna. Nejprve nám ukázali hlavní restauraci, která slouží také pro svatby a jiné akce, a poté Šenk prokuristy, který se využívá, pokud je první restaurace obsazená. Viděli jsme také bývalé pivovarské sklepení, které bylo přestavěno na salonek. Dále jsme navštívili wellness centrum, ve kterém je privátní část s postelí, vířivkami a dalšími relaxačními prvky a veřejná část s bazénem, vířivkou a čtyřmi saunami – dvěma parními a dvěma finskými. Na závěr nám byla ukázána také dependance hotelu.

Celkově jsme měli možnost detailně poznat, jak probíhá výroba piva, a zároveň jsme si prohlédli prvotřídní 4* hotel, který vznikl přestavbou bývalé sladovny, kde se dříve opravdu vyráběl slad. Byla to velmi poučná a zajímavá exkurze.

 

Za celou HT3 Adam Kovář

wellness ve Sladovně

Spolupracujeme