V týdnu od 12. – 16. 10. 2015 měli žáci všech oborů Střední školy VOŠ a SŠ v Boskovicích možnost na vlastní kůži zažít výlov rybníka, pozorovat cestu kapra z rybníka až na talíř a podílet se na všech činnostech s ní souvisejících. V tomto období probíhal ve škole mezioborový projekt „ KAPR“, při kterém přiložili ruku k dílu žáci jednotlivých oborů.

Všechno začalo tvorbou propagačních materiálů, na kterých své grafické dovednosti předvedli žáci IT. Vytvořili plakátky, jídelní lístky a průběžnou fotodokumentaci.

Dalším krokem byl výlov kaprů, porážka, kuchání a příprava rybího těla na kulinářské zpracování, za které odpovídali žáci VP. Největším zážitkem byl výlov ryb. Žáci po kolena v bahně ve vypuštěném rybníku s nadšením lovili ryby, které byly převezeny k dalšímu zpracování. Abychom měli jistotu kvalitní suroviny, žáci VP rovněž stanovili stolní hodnotu ulovených ryb.

Potom už nebylo nad čím váhat a mohlo se přistoupit k vytváření chutných pokrmů. Žáci oboru HT a KC pod vedením zkušených učitelů zhotovili vynikající a pestré pochoutky. Všichni si uvědomovali, že se jí „ všemi smysly“, proto byly připraveny krásné tabule, na kterých se podíleli nejen studenti HT, KC, ale i žáci oboru zahradník. Pak už se mohlo jen ochutnávat a zaznamenávat svoje vjemy do degustačních tabulek.

Důležitou roli sehráli i žáci OA, kteří vše správně zkalkulovali a ujistili všechny, že každá práce má svoji peněžní hodnotu. Na závěr lze jen konstatovat, že projekt se vydařil a žáci si nejen ověřili teorii v praxi, ale získali i nové zkušenosti do života. Velké poděkování patří majiteli rybníka, který nám umožnil zrealizovat tuto akci.

Organizační tým KAPR MVDr. Hana Kuběnová, MVDr. Zdeněk Smítka

Třeboňské kapří hranolky - vítězný recept

Suroviny:

  • půlka kapra
  • asi 200 ml oleje na smažení

Marináda:

  • 4 stroužky česneku
  • 40 g sójové omáčky
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 2 lžičky mletého kmínu
  • 2 lžičky soli

Na obalení:

  • 100 g hladké mouky
  • 60 g solamylu
  • 1 vrchovatá lžíce sladké papriky

Postup přípravy receptu:

Kapra naporcujeme a vykostíme. Jednotlivé filety nakrájíme příčně na hranolky a naložíme do marinády, kterou jsme ušlehali ze sójové omáčky, mletého kmínu, zázvoru, utřeného česneku, papriky a trochy vody. Dobře promícháme a necháme pár hodin naložené. Promícháme hladkou mouku, solamyl a mletou papriku a v této směsi obalíme rybí hranolky. Smažíme ve vyšší vrstvě oleje dokřupava, stačí několik minut. Podáváme s bramborovou kaší nebo lepenicí, případně s omáčkou ze zakysané smetany a čerstvě nastrouhaného křenu.

Spolupracujeme