Mléko je zdravé a ještě nestonalo

Mléko a mléčné výrobky tvoří významnou skupinu potravin živočišného původu. Mají vysokou výživnou hodnotu. Jsou zdrojem kvalitních proteinů a dobře stravitelných lipidů. Přínosné je i množství minerálních látek a vitamínů. S mlékem člověk přijímá látky potřebné pro růst všech tkání, stavbu a výživu těla, esenciální látky v optimálním poměru a lehce stravitelné formě.

Žáci střední školy v mezioborovém projektu „ MLÉKO JE ZDRAVÉ A JEŠTĚ NESTONALO“ navázali na dva projekty, které proběhly v minulých letech pod názvy „HUSA“ a „PRASE“.

Tato netradiční forma výuky zapojila do projektu žáky všech oborů, kteří zjistili, že platí slova klasika:

„Ten umí to a ten zas tohle a všichni dohromady udělají moc“.

Do projektu se zapojili žáci oboru agropodnikání, hotelnictví, informační technologie, kuchař- číšník, obchodní akademie a veterinární prevence. Společně prozkoumali a prověřili nativní kravské, ovčí i kozí mléko a mlékárensky upravené mléko přímo pod lupou. Zaměřili se na posouzení biochemických a senzorických vlastností suroviny, odzkoušeli přípravu a chutnost pokrmů z mléka a také vyčíslili náklady na jejich výrobu. Při degustaci nejvíce oslovily pokrmy připravené z kravského nativního mléka. Vše bylo řádně zdokumentováno  a fotodokumentace zde.

Spokojení mohou být všichni žáci i učitelé a vedení školy, kteří se aktivně podíleli na tomto projektu.

Spolupracujeme