Ve dnech 14. a 15. 2 2022 se po delší pauze opět konal sommeliérský kurz úrovně KADET pod vedením pana Ing. Babky z hotelové školy v Mariánských Lázních. Za všechny zúčastněné napsala Aneta Veselá z HT3 následující:

Sommelierký kurz probíhal celkově dva dny, a to 14. a 15. února 2022 a všichni účastníci po zvládnutí opakovacího testu získali certifikát. První den jsme společně degustovali bílá vína, kdy jsme se zároveň naučili, jak správně uvést víno, které nabízíme hostům, tak, aby je co nejvíce zaujalo. Celkově jsme degustovali 9 druhů bílých vín, mezi nimiž se našlo i archivní víno z roku 1994. U něj jsme se jednoznačně shodli, že je nejlepší. Poté jsme pokračovali degustací růžových vín, u nichž se pronesl přípitek na Svatého Valentýna, neboť ten bojoval proti vládci Říma a dokonce tajně oddával zamilované páry. Určitě uznáte, že na takovou odvahu se připít zkrátka muselo. Samozřejmě nesměla chybět i část teorie, v níž jsme se dozvěděli od pana Babky, jak se víno pěstuje a přiblížil nám jeho výrobu, ukázal pomůcky pro servírování a prezentace vína hostům. Následující den byl ještě o něco zajímavější a pestřejší, nejen proto, že jsme degustovali červená vína a rozvíjeli dále naše vědomosti, ale dokonce jsme se přemístili do venkovního areálu školy, kde jsme zkoušeli sabráž – neboli mačetou správně odseknout hrdlo láhve sektu. Samozřejmě nesměla chybět i ochutnávka nealkoholických vín a na závěr společná fotka. Děkujeme p. uč.  Jančíkové Dankovské za zprostředkování kurzu a panu Babkovi, který nás zasvětil mezi správné sommeliéry. Byl to opravdu zážitek.

 

1

Spolupracujeme